Diş Estetiği Sorunları

Dişlerimiz organik yapıda olan canlı sert dokularımız dır. Dişin sert dokuları kırıldığında kendisini yenilemesi mümkün değildir. Kısmen de olsa bir diş pulpası ve dişi kemiğe bağlayan periodontal dokular kendini yenileyebilir. Ancak kırılan mine sert dokusu kendi kendine tamir olma özelliğinde değildir.

Diş Aşınması

Aynı şekilde dişlerin üzerinde meydana gelen aşınmalar da maalesef kendini onaramaz. Bu tip aşınmalar asit erozyonu ve diş sıkma gıcırdatma gibi etkiler ile ortaya çıkar. Aşınmalar zamanla hızlanarak artar. Çünkü dişin üst tabakasını oluşturan sert mine katmanı aşındıktan sonra alttaki yumuşak tabakalar daha hızlı erir. Özellikle diş sıkma nedeniyle ileri yaşlarda diş boylarının kısaldığı bilinen bir gerçektir. Ekşi ve asitli yiyecek içeceklerin tüketilmesi de dişlerde aşınmaya neden olur.

Diş Renklenmesi Ve Estetik Diş Tedavileri

Zaman içerisinde çay, sigara kahve gibi yiyecek içeceklerin etkisi ile dişlerin rengi de koyulaşır. Güzel bir gülümseme için beyaz ve düzgün sıralanmış dişler önemlidir. Diş beyazlatma işleminin artık kolayca yapılabildiğini biliyoruz. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan dişlerin nasıl beyazlatıldığını öğrenmek için diş beyazlatma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Beyazlatma yöntemleri ile rengi açamadığımız dişler için de zirkonyum diş kaplama ve lamina diş kaplama uygulamaları önermekteyiz. 

Birçoğumuz orta yaşlarda diş estetiği ne daha fazla önem vermeye başlarız. Çünkü hem dişlerin giderek sararması hem de boylarının kısalması estetik olarak bizleri rahatsız eden durumlardır. Diş sıkma tedavisi olarak genellikle gece plakları önerilir. Gece ağızdan alınan ölçü ile dişler üzerine takılır. Bu sayede dişlerin aşınması engelleniyor. Rahatlar. Ancak diş sıkma ve gıcırdatma devam edecektir. Günümüzde tedavi yöntemi botoks ile diş sıkan kasların etkisiz hale getirilmesidir. Gece plaklarının takılmasındaki zorlukta göz önüne alındığında senede 1-2 defa botoks uygulaması yapılarak dişlerin sıkmaya karşı korunması sağlanabilir.

Diş Boyu Nasıl Uzatılır ?

Bazen dişler uzun olduğu için kısaltılması istenir bazen de kısa olduğunda uzatma gereği duyuyoruz. Uzun bir dişi kısaltmak için ortodonti tedavisi uygulanabilir. Ağza tel veya plak takılması gerekir. Yaklaşık bir yıl süren ortodonti tedavileri sonunda istenilen estetik diş görünümü elde edilebilmektedir. Diğer bir uzun diş kısaltma yöntemi ise dişlerden aşındırmaya yapmaktır. Diş yapısı ve mine kalınlığı müsaade ettiği ölçüde dişler üzerinden konturlama adı verilen işlem yapılabilir. Limitler dahilinde uygulandığında bu aşındırma işleminin diş için herhangi bir zararı yoktur. Genellikle küçük rötuşlar için uygulanan bir yöntemdir. Kısa sürede uygulanması ve maliyeti olmaması uygulamanın sıklıkla kullanılmasına neden olur.

Diş Eti Hastalığı Ve Tedavisi

Diş eti hastalıkları hem yapılmış diş kaplama ve köprüleri nde hem de kendi işlerimizi önemli derecede tehdit eden bir hastalıktır. İki türlü diş eti hastalığı vardır. En çok görülen dişeti hastalığı dişin sadece kök civarındaki bölgenin etkilendiği yüzeysel bir hastalıktır. Yapılmış hatalı diş kaplamaları, bakteri plağı ve yeni oluşmaya başlamış diş taşları neden olur. Etken ortadan kaldırıldığında sorun çözülür. 

Tedavide geç kalındığında aha derin dokular etkilenir. Diş kökü etrafındaki periodontal dokuların enfekte olması ile periodontitis adı verilen hastalık ortaya çıkar. Bu durumda dişlerin kaybedilme riski yüksektir. Dişlerde sallanma oluşur. Zaman kaybetmeden derin temizlik, diş eti küretajı yapılması gerekir. Bununla birlikte hastanın günlük ağız bakımı da büyük önem taşır. Mevcut diş eti kanamalarınızın gingivitis mi? periodontitis mi? olduğunu öğrenmek için Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan randevu alabilirsiniz. İstanbul Küçükçekmecede bulunan Korudent diş kliniğinde hizmet veren Kızılkaya randevu telefonu 02126616979 dur.

Diş eti hastalıkları ve diş çürükleri erken dönemde tedavi edildiğinde diş kaybına yol açmazlar. Geç kalındığında hem tedavi süresi uzar hem de daha yüksek maliyetli tedaviler gerekir.