Koruyucu Diş Hekimliği Hakkında Bilgiler

Türk toplumunda, diş hastalıkları ne yazık ki yeterince önemsenmeyen bir sağlık problemidir. Diş çürükleri, ortodonti bozuklukları ve diş eti hastalıkları uzun seneler boyunca ihmal edilebilmektedir. Türkiye’de yaşayan insanlar, dünyanın birçok ülkesinde yaşayanlar gibi diş ağrısı çekmenin ve hatta diş kaybetmenin oldukça normal olduğunu düşünürler.

Çürüyen dişi tedavi etmek için yapılması gereken şey diş çekimi değildir, önemli olan diş sağlığını korumaya çalışmaktır.

Toplumların ne kadar geliştiği sadece kişi başına düşen gelir ile değerlendirilemez. Diş sağlığı da toplumların gelişmişlik düzeyini gösteren önemli ölçülerden biridir. Toplumun ağız ve diş sağlığının korunması için hem topluma yönelik programlar düzenlenmelidir hem de çocukluk döneminden itibaren koruyucu diş hekimliği hizmetleri uygulanmalıdır.

Diş Hekimleri Aşağıdaki Koruyucu Diş Hekimlik Uygulamalarını Sunmalıdır:

  • Ağızdaki bakteri plağının mekanik olarak yok edilmesi
  • Ağızda flor kullanılması
  • Çocuklarda önleyici fissür örtücüler
  • Sağlıklı beslenmeyle ilgili tavsiyeler
  • Önleyici ve koruyucu ortodonti tedavisi

Çocuklar İçin Koruyucu Diş Hekimliği Hakkında Bilgiler 

6 Aylık Bebekler İçin Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Öneriler 

Altı aylık bir bebeğin henüz çıkmaya başlamış dişlerini temiz bir tülbent ya da gazlı bezle sabah ve akşam beslenme sonrası silmek ve yemek aralarında su içirilmesi diş sağlığı için olumludur.

1-2 Yaş Grubundaki Çocuklar İçin Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Öneriler 

1-2 yaş aralığında bulunan çocuklar, ilk süt azı dişlerinin çıkmasıyla birlikte sabahları ve geceleri yatmadan önce dişleri macunsuz fırçalamaya başlamalıdır.

3-6 Yaş Grubundaki Çocuklar İçin Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Öneriler 

3-6 yaş döneminde süt dişlerinin tamamlanmasının ardından dişler, florürlü bir diş macunu ile günde iki kez fırçalanmalıdır.

6 Yaş Üstü Çocuklar İçin Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Öneriler 

Altı yaş ve sonrasındaki çocuklarda, diş fırçalamaya ilave olarak çürüğe yatkın kişilerde diş ipi kullanımına da başlanabilir.

Anne ve babalar, her fırçalamanın ardından çocuklarının dişlerini kontrol etmelidir. Diş fırçası macun kullanmadan önce ve sonra ıslatılmalıdır. Fırçalama sonrasında ağız, macunun daha uzun süre etki etmesi amacıyla az çalkalatılabilir.

Koruyucu ve Önleyici Ortodontik Tedavi Hakkında Bilgiler

Pedodonti uzmanları, miniklerin bütün çürük dişlerine tek tek dolgu yapmaktansa çocukların ağız ve diş sağlığını koruma hedefinde olmalıdır. Bebeklik döneminden itibaren çocukların ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yapmalıdır. Çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik kontroller ve işlemler gerçekleştirilerek sürekli dişlenme dönemine sağlıklı olarak geçiş yapmak hedeflenmelidir.

SÜT DİŞLERİNİ ÇEKMEK SAKINCALIDIR

Süt dişlerinin erken yaşlarda kaybedilmesi, dişten kaynaklanan ortodontik bozuklukların en önemli sebebidir. Çürüyen süt dişlerini çekmeden tedavi ile ağızda tutmaya çalışılmak gerekir.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNİ BOZAN BİR ETKEN: DİŞ KAYBI

Dişlerin erken yaşlarda tükürük veya travma kaynaklı nedenlerle kaybedilmesi konuşmayı olumsuz etkileyebilir. Diş kaybı sadece yetişkinler için önemli değildir, çocuklarda da öz güven kaybına ve çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilir.

BÜYÜME VE GELİŞME ÇAĞINDA DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ

Büyüme ve gelişmenin en yoğun olduğu dönemde diş kaybedilmesi önemli bir sorundur. Çiğnemenin çürük dişler sebebiyle aksaması ya da diş çekiminden kaynaklanan sorunlar, büyümeyi ve gelişmeyi olumsuz etkiler.

SÜT DİŞLERİ HAKKINDA BİLGİLER

Süt dişlerinin çok önemli fonksiyonlarından biri de daimi dişler için gereken yeri korumasıdır.

Dişlerin ön arka mesafesi korunmalıdır. Bu sayede daimî dişlerin sorunsuz bir şekilde sürmesi mümkün olabilir. Bu mesafedeki azalmanın iki temel nedeni vardır.

ARA YÜZ ÇÜRÜKLERİ VE ERKEN DİŞ ÇEKİMLERİ HAKKINDA BİLGİLER

Bu iki nedenin yanında fazla diş sürmeleri ve ara yüzlerde oluşan çürüklerde hatalı yapılan dolgular, diş kayıplarıyla sonuçlanabilir. Süt dişlerini erken kaybeden çocuklarda karşı çenedeki dişlerde uzama ve örtülü kapanış gibi sorunlara rastlanır. Bu gibi sorunlar, sürekli diş dönemini de etkiler. Süt dişlerinin erken kaybedildiği vakalarda çekim boşluğunu korumak ve kaybedilen işlevleri geri kazandırmak amacıyla “yer tutucu” adı verilen uygulama yapılmalıdır. Yer tutucular, hastanın durumuna göre hareketli veya sabit olarak uygulanabilir. Ortodontik tedaviler hem pahalıdır hem de uzun sürer. Bu nedenle süt dişlerinin sürmesinden itibaren gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır.