Çürük Diş Tedavisi (Diş Dolgusu)

Hiç çocukları en yaygın görülen çocukluk çağı hastalığıdır. 12:19 yaş arası çocukların %60'a yakınında en az bir dişte çürük görülür. 

Diş Çürüğü Oluşumu

Diş çürüğü diş sert dokularının bozulması ile sonuçlanan ve zaman içerisinde giderek ilerleyen bir problemdir. Çocuk oluşumunda birçok faktör rol alır. Bunlar arasında diş üzerinde oluşan biyofilm tabakası beslenme alışkanlığı diyet içerisindeki şekerli asitli yiyeceklerin miktarı ve sıklığı ile maruz kalma süresi önemli rol oynar. Tükürüğün tamponlama kapasitesi akış hızı ve yapısı da çocuk üzerinde etkilidir. Beslenme ile alınan şeker ve karbonhidratlar oluşumunu artıran faktörlerdir. Bakteri plağı içerisindeki mikroorganizmaların türü Çürük etkinliğini ve miktarını arttıran diğer önemli bir faktör dur. Çürük miktarını azaltmak için çevresel olumsuz faktörleri ortadan kaldırmanın yanı sıra dişleri doğru fırçalama alışkanlığını kazanmak gerekir. Ağız diş sağlığı bilgisi yeterli olan eğitim almış çocuklarda çürük miktarının daha az olduğu gözlemlene bilmektedir.

Çürük Diş Tedavisi

Çocuk diş zamanında tedavi edildiğinde önemli olumsuzluklar yaşanmadan üstesinden gelinebilen bir problemdir. Çürük diş tedavisi geciktirildiğinde dişte ağrı, apse, çiğneme bozukluğu ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar. Ağız kokusu da diş türünün önemli olumsuz etkilerinden bir tanesidir. Çürük tedavi edilmeden uzun süre beklediğinde beslenme bozukluğu ve enfeksiyon gibi hiç istenmeyen olumsuzluklarla karşı karşıya kalınır. Başlangıç aşamasındaki bir diş Çürüğün tedavisi basit bir dolgu ile mümkün olabilir. Ancak geç kalınan diş Çürüğü için kanal tedavisi veya diş çekimi ile sonuçlanan durumlar söz konusu olacaktır. Çürük diş tedavisi için diş dolgusu hakkında bilgiler vereyim.

Diş Dolgusu

Dişin bozulan mineral yapısı nedeni ile diş içerisindeki duyu sinirleri soğuk sıcak hassasiyeti ile rahatsızlık vermeye başlar. Oluşan boşluk yemek artıkları ve bakteri plağı ile dolduğu için diş Çürüğün ilerleme hızı da artacaktır. Bu nedenle diş çürüyor erken dönemde fark edilir fark edilmez temizlenerek o bölgeye dişin sert dokularını taklit eden diş dolgusu uygulaması yapılmalıdır. Diş dolgu malzemeleri geçmişte metal dolgular ile uygulanmaya başlanmış günümüzde doğal diş renginde estetik kompozit diş dolguları ile gelişmiştir. Amalgam diş dolgusu olarak adlandırılan metal diş dolgularını biz Kliniğimizde uygulamıyoruz. Eski metal diş dolgusunun çıkarılması ve yeniden yapılması ile ilgili yazımı da okuyabilir veya sizde eski metal diş dolguları var ise onları söktürüp yerine yeni bir diş dolgusu veya diş kaplaması yaptırmak için iletişim sayfasından randevu alabilirsiniz.

Ön ve Arka Bölge Diş Dolguları

Ön diş için kullanılan kompozit dolguların özellikleri arka büyük kaza dişlerde kullandığımız kompozit dolguların özelliklerinden farklıdır. Ön diş dolguları estetik diş dolgulardır. Arka bölgede daha dayanıklı ve aşınması daha zor olan sert malzeme kullanılır. Bu malzemelerin renkleri ve yüzeyi parlaklıkları ön diş bölgesi ile tam uyumlu olmazlar. Renk olarak yaklaşık bir diş rengindedir. Fakat dişin doğal yapısını taklit edemezler. Bu nedenle ön diş bölgesinde estetik diş dolguları uygulanır.